BETHFORNAS
  • Inici
  • Perfil
  • Trajectòria
  • Premsa
  • Obra
  • Blog
  • Inici
  • Perfil
  • Trajectòria
  • Premsa
  • Obra
  • Blog
Search

Inauguració de l'Exposició IN_CERT

10/30/2021

0 Comments

 

En el marc del projecte multidisciplinar IN_CERT. Art, ciència i pensament des de la pandèmia, es presenten les obres de Nora Ancarola i Jo Milne. Creacions artístiques fruit de les trobades i converses amb diverses persones que han patit la malaltia de la Covid-19 i del treball col·lectiu de recerca desenvolupat amb un grup de creadors de diverses disciplines, científics, filòsofs i treballadors socials. Les obres es podran veure a l'Espai d'Art Can Manyé, i a partir del 19 de novembre al vestíbul de l'Hospital Germans Trias i Pujol. 
Organitza
Ajuntament d’Alella i Hospital Germans Trias i Pujol Col·labora
Santa Mònica i  AGBAR.
​

0 Comments

Street Art 2021 a Ciutadella

9/3/2021

0 Comments

 

Un any més, Ciutadella Antiga, centre comercial obert, i l'Ajuntament de Ciutadella  han fet possible viure l'Street Art 2021 pels carrers de Ciutadella.

Un grapat d'artistes han deixat la seva obra perquè tots la puguem gaudir. 

0 Comments

Experiència d’aula. Primer cicle del Projecte per 1r d’ESO: “ Sentir colors, veure sons”

3/18/2021

0 Comments

 
INTRODUCCIÓ.
Sota el convenciment de la importància  que l'alumnat esdevingui el protagonista del seu aprenentatge, que tingui un paper actiu, en el seu creix personalment. El professor de música de l’institut Turó d’en Baldiri de Teià, l’Arnald Pannon i jo mateixa, Beth Fornas, vàrem iniciar el primer cicle d’un projecte de l’àmbit artístic per l’alumnat de 1r d’ESO.


El procés de creació inicial del Projecte va ser fruit de la voluntat de millora de la nostra tasca docent, amb una dosi d'experimentació i de creativitat. A finals del 1r trimestre d'aquest curs 20-21, d'una conversa entre els professors de música i d'Educació Visual Plàstica es va concretar treballar conjuntament un tema, la percepció (la sinestèsia) i el plaer estètic, d'aquí el nom del nostre Projecte, "Sentir colors, veure sons". D'aquesta manera el Projecte va anar cap endavant i es va anar enriquint a mesura que es desenvolupava, vàrem constatar que era un Projecte amb futur. Per poder garantir aquest futur, caldrà una reflexió d'aquesta primera etapa d'implementació a l'aula i sobre les tasques proposades a l'alumnat. L'objectiu és completar la revisió i consolidar-lo pel curs vinent 2021-22, buscant més entitat pedagògica, com per exemple,  amb la implicació d'altres àmbits, com per exemple el lingüístic.

INTENCIÓ O PROPÒSIT
La finalitat d'aquest escrit és exposar la creació i evolució d'un Projecte que sorgeix de la pràctica, fruit del procés de repensar la tasca docent, sota una voluntat d'afavorir i consolidar l'aprenentatge dels nostres alumnes. Una proposta didàctica que es fonamenta en l'anàlisi i la interpretació de la informació, amb la finalitat de millorar la comprensió i la construcció de significats, l'autoregulació dels aprenentatges gràcies a la discussió en grup i el conflicte cognitiu. Considerem a més, que aprendre ha de ser també una pràctica emocional, no tan sols una qüestió cognitiva i de comportament (Hernández 2002).


El contingut escollit com a eix central del Projecte, és l'enriquiment de la percepció de diferents manifestacions artístiques. El punt de partida inicial ha estat investigar i conèixer el concepte de sinestèsia. Sensacions de diferents sentits en un mateix acte perceptiu. Buscant L'activació d'un sentit i estimulant l'activació d'un altre. Per exemple: sentir colors, veure sons. (Delgado Suárez, Jénnifer. «La sinestésia: explosión de los sentidos) El professorat implicat va creure que la realització d'aquest projecte seria un camí adient que engrescaria l'alumnat a experimentar i aprendre des d'una manera més global i fomentant el pensament lateral.
​

PROCÉS SEGUIT
Tot projecte ha de passar necessàriament per diferents fases. Hem comprovat que no ha de fer por encetar una nova via encara que hi hagi errors perquè també hi haurà encerts. El procés de millora d’una situació sempre és obert i es caracteritza per ser un procés continu i en espiral. La seqüència de treball del professorat per elaborar el Projecte ha seguit cicles amb l’estructura següent: planificació, actuació/acció, observació i reflexió (Kemmis i McTaggart 1988).
​
Picture

​Primer cicle del Projecte, correspon al segon trimestre del curs 2020-21, ha implicat un seguit d'accions didàctiques fruit de l'experiència del professorat.


Exposem a continuació la planificació i l'actuació acomplertes:
La primera idea transmesa a l'alumnat és a partir del vídeo.
"Flipar en colores" del programa de TVE REDES del director i presentador Eduard Punset on és analitzat el fenomen de la percepció sinestèsica. Com a primer punt d'experimentació, intuïtiva, es proposa representar gràficament diferents tipus de música. Així com conèixer l’obra i el procés creatiu del pintor V. Kandinsky.
Paral·lelament es realitza les audicions de La composició, Sonata 545 1. Allegro de W.A. Mozart per a piano, composició on apareixen moltes repeticions i tres caràcters ben diferenciats, on l'alumnat descobreix per primer cop la composició musical i cerca respostes de què transmet emocionalment, com és l'estructura de la cançó, quins recursos utilitza per mantenir-nos atens i quina història imaginària podria tenir dins d’ella. Un cop finalitzada aquesta part d'anàlisi musical, es va proposar a l'alumnat tot un procés creatiu per representar gràficament tots els elements descoberts en la música. Abans de formalitzar la proposta, va ser molt important tenir clar tots els elements i característiques formals de la peça.  Per poder realitzar el producte final de tot el procés, es va treballar, especialment, la competència bàsica 7 - Desenvolupar projectes artístics disciplinaris o transdisciplinaris tant personals com col·lecius, de la Dimensió expressió, interpretació i creació.
El resultat final de l'experiència va ser enregistrada audiovisualment.
Per completar aquest primer cicle, es va proposar fer una presentació del Projecte a tota la comunitat educativa. Per culpa de les mesures de sanitat, causades per la pandèmia, aquesta presentació ha estat a través de les xarxes socials.  Aquesta presentació consta de dues parts, un vídeo on l'alumnat explica la seva experiència i el que aprèn i posteriorment mostrant els seus treballs.
De l'observació del desenvolupament de les activitats del Projecte vam fer una reflexió que va permetre adonar-nos dels punts febles del procés realitzat aquest primer curs. 

Les principals mancances detectades en el primer cicle del Projecte van ser:
  1. Falta de temps a l'hora de treballar el Projecte a l'aula.
  2. Poca reflexió de la feina feta durant el procès d’experimentació.
  3. Cal millorar la preparació de l'exposició oral en la presentació dels vídeos divulgatius.
  4. No es va demanar cap part de l'explicació en anglès.
  5. Treballar dinàmiques per fomentar l’ hàbit per realizar diferents tipus d'escolta en les audicions.
  6. Manca de vocabulari específic per expressar els elements tècnics que es detecten en  l’audició. - cal insistir en l’aprenentatge significatiu dels continguts més tècnics.
  7. Gestionar millor la  frustració al no detectar elements de l’audició
  8. Per a l’avaluació de l’experimentació cal comptar que el seguiment de tot el procés ha de queda registrat en diaris de proves, reculls d’esbossos, llibres d’artista, portafolis, documentació fotogràfica, documentació audiovisual de les proves, explicacions escrites sobre el procés seguit, quadre d’anotació de proves, entre d’altres. demanar una planificació del projecte per poder fer posteriorment la seva proposta.
0 Comments

PROPOSTA ARTÍSTICA I COL·LABORATIVA A TEIÀ

2/27/2021

0 Comments

 

En aquest article es pot veure la proposta artística que vaig llençar a tot l'alumnat de l'institut Turó d'en Baldiri i com posteriorment, gràcies a la comissió de cultura de l'Ajuntament de Teià, es va poder ampliar a tota la població de Teià.
Aquesta va ser la proposta: 
​

Com ciutadans i ciutadanes de Teià us proposem un repte creatiu, participar en una proposta artística col·laborativa que posteriorment serà exposada a la sala d'exposicions de La Unió. 
T'animes a participar-hi?!
LA INSPIRACIÓ: La proposta creativa que et proposem té com objectiu documentar i compartir els objectes que ens han acompanyat, i ens acompanyen, dia a dia en el nostre confinament. El repte parteix de l'obra del fotoperiodista nord-americà Gregg Segal i en un treball realitzat per un grup d'alumnes de Singapur. Gregg Segal és un fotoperiodista nord-americà molt conegut. Les seves fotografies s'han publicat en diaris i revistes com The Washington Post o Time Magazine. Ha viatjat per tot el món fent foto- reportatges per encàrrec o com a projectes personals. En general, la seva obra té un costat artístic, amb una voluntat estètica, però també un costat antropològic i sociològic.
LA PROPOSTA.
Bases de participació
Fes-te una foto a terra, al costat d’almenys 10 objectes que utilitzis aquests dies de confinament a casa, o que defineixin la teva personalitat, els teus gustos i aficions, etc. Pots posar llibres, jocs, material esportiu, instruments musicals, tecnologies, treballs que hagis fet, peces de roba ... La llista d'objectes podria ser interminable. La foto ha d'explicar una història: com passes el confinament: les teves aficions, els teus objectes favorits, el teu estat d'ànim, etc.
CONSELLS I ORIENTACIONS per la realització de la fotografia:
Pren-te el teu temps: Planifica i prepara l'escenari: dissenya la teva imatge acuradament, com si fos un plató de cinema. Tria el fons, planifica la col·locació dels objectes i fes proves fins que trobis una disposició que t'agradi. Quan estigui tot llest, demana a un familiar que et faci la fotografia. La càmera o el telèfon han d'estar el més horitzontal possible. El millor és pujar a una cadira o d'una escala de mà (si la tens). PLA ZENITAL.
Vigila que hi hagi prou llum. La millor és la llum del dia. Col·loca't a prop d'una finestra. Tria una postura. El teu cos pot expressar sentiments, emocions i actituds. No cal que estiguis rígid i estirat. Pots adoptar una posició diferent: de costat, encongit, braços oberts, agafant algun objecte, etc. Tampoc cal que se't vegi la cara si no vols. Pots posar-te una màscara o una gorra, una dessuadora de caputxa, o simplement, no mirar a la càmera.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
0 Comments
Forward>>

    Author

    Beth Fornas

    Archives

    June 2022
    April 2022
    January 2022
    October 2021
    September 2021
    March 2021
    February 2021

    Categories

    All
    Experiència D'aula
    Proposta Artística

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Inici
  • Perfil
  • Trajectòria
  • Premsa
  • Obra
  • Blog