BETHFORNAS
  • Inici
  • Perfil
  • Trajectòria
  • Premsa
  • Obra
  • Blog
  • Inici
  • Perfil
  • Trajectòria
  • Premsa
  • Obra
  • Blog
Search

Una nova pràctica educativa a partir del treball de la Clara Nubiola.

5/13/2023

0 Comments

 
Trobaré la inspiració allà on sigui.
“Paisatges inspirats”.




Clara Nubiola proposa redescobrir territoris i paratges amb un treball participatiu a Can Manyé.    
Un viatge incert construït des de l'atzar, un transitar erràtic pels nostres territoris més propers, una recerca insòlita de la inspiració perduda, una reivindicació poètica dels paisatges quotidians, una redescoberta dels nostres paratges comuns. Clara Nubiola situa en el mapa coordenades geogràfiques no sempre visibilitzades, localitzacions, des d'arreu i cap arreu, rebudes a partir d'una crida participativa que resta oberta i dialogant.
L'Espai d'Art i Creació de Can Manyé en recull el resultat en format d'instal·lació, un mapatge de grans troballes ( Part del text del full de sala).
Picture
Objectius de la proposta:
- Qüestionar la massificació dels entorns naturals o urbans més reconeguts, visitats, i plantejar-nos on es troba el veritable paisatge inspirador.
- Repensar el nostre entorn més proper per valorar-lo sense caure en convencions socials preestablertes.
- Aprendre a observar amb pausa i a connectar amb la mirada intuïtiva i única que ens caracteritza per trobar noves fonts d’inspiració.
- Donar-nos un espai de reflexió per connectar amb la creativitat, latent allà on anem.
Les parts de la pràctica educativa se situen en moments i espais diferents.

En primer lloc, l'alumnat va visitar l’exposició on es va dedicar temps a l'observació pausada i a la reflexió sobre la proposta per, tot seguit, realitzar una primera pràctica partint, com a referència, del procés creatiu semblant que realitza Nubiola. Aquesta primera part va ser proposada per la Clara Gassull (responsable del servei pedagògic de Can Manyé). Posteriorment, es va suggereir a l'alumnat caminar per observar i captar l'entorn de la vila d'Alella des d'una mirada subjectiva i més reflexiva sobre l'entorn com a paisatge. La proposta buscava, com en el treball de Nubiola, i com podem llegir en el text de la sala: trencar amb la idea que el paisatge inspirador és aquell on podem exhalar un sospir davant de la grandiositat d'una natura plàcida, bella i tranquil·la. Cercant localitzacions de la Vila a l'atzar, fugint de la idea romàntica o idealitzada del paisatge. L'alumnat, de forma intuïtiva, va buscar la inspiració.
Tot aquest material fruit del treball de camp ha estat treballat posteriorment a l’aula. El resultat d'aquest procés han estat diferents produccions fotogràfiques i registres sonors de l'experiència creativa.
0 Comments

Procés creatiu i diàleg a partir de l'exposició L'ALTRE UBIC a Can Manyé. Alella.

2/24/2023

0 Comments

 

En el món global, el flux comunicacional és central, vivim cada vegada més pendents de les xarxes, però la hiperconnectivitat, paradoxalment, provoca un efecte d'isolament que ens fa remetre al propi jo. El cos esdevé llavors un territori de recerca en el qual reconeixem els altres que ens habiten i emergeix el desig de mostrar-nos com aquest altre ubic. Les artistes participants en aquesta exposició --Itziar Okariz, Mengwen Cao, Teemu Mäki, Francesca Steele, Isa Fontbona, Ricardo Muñoz Izquierdo i Nataly Prada Elejalde— mostren aspectes de la intimitat, majoritàriament de caràcter autoreferencial, per portar l'imaginari al pla real en accions subversives que desafien els atributs que ens defineixen socialment ( M. Alsina i A. Hispano).
​Comissariat: Mercè Alsina.
​

Exposició itinerant del Departament de Cultura de la Generalitat, produïda pel Festival Panoràmic Granollers 2020 i promoguda per Roca Umbert Fàbrica de les Arts i l'Ajuntament de Granollers.

Picture

Aquí teniu imatges del diàleg i de la proposta creativa que ha realitzat l'alumnat de 4t d'ESO de l'institut Turó d'en Baldiri.

Objectius de la proposta:
1- Generar experiències educatives a través de l'art contemporani que siguin significatives.
2- Crear un espai de diàleg entre artistes i joves a partir de l'exposició (En aquest cas donar les gràcies a la Nataly Prada i a la Clara Gassull per fer-ho possible).
3- Impulsar processos de creació col·lectius a partir de la visita de l'exposició.
4- Promoure l'esperit crític, la llibertat d'expressió i creació i la consciència col·lectiva.

0 Comments

Participació en la webinar del Dia Escolar de la No-violència i la Pau 2023 minut 1:36

2/24/2023

0 Comments

 
0 Comments

ELS PENSAMENTS INFLUEIXEN EN ELS NOSTRES SENTIMENTS I ELS DOS EN QUÈ DIEM I FEM. Nova Proposta artística i d’aprenentatge.

12/16/2022

0 Comments

 


A partir de la frase "ELS PENSAMENTS INFLUEIXEN EN ELS NOSTRES SENTIMENTS I ELS DOS EN QUÈ DIEM I FEM" es proposa una nova actuació estètica per desenvolupar amb joves de l'institut Turó d'en Baldiri.

L'objectiu és obrir el diàleg i la reflexió envers un dels 5 principis de l'enfocament restauratiu global, segons el model de la Belinda Hopkins (El 2n principi, ELS NOSTRES PENSAMENTS INFLUENCIEN LES NOSTRES EMOCIONS I AMBDÓS INFLUENCIEN EN EL QUE DIEM I FEM) posteriorment, aquest procés de reflexió, es materialitzarà en una proposta estètica, subjectiva.

Altres aspectes treballats:
- l'autoregulació de l'aprenentatge, l'autoconeixement i l'autoestima, el benestar emocional, la col·laboració i el treball en equip.
- Identificació de les emocions que hom pot experimentar i regular els sentiments i les conductes que se'n deriven per assolir un estat de benestar personal i social, així com de resiliència.
- La concreció i exteriorització de les idees a través del procés creatiu.


Quin repte  es planteja?

El repte que es planteja consta de tres parts diferenciades. En la primera es treballa la identificació de les 36 emocions. Quina és la seva definició? Quina pot ser la imatge que la identifiqui? A partir d'aquestes preguntes el grup classe dissenya, de manera col·laborativa, les 36 cartes de les emocions que s'utilitzen en l'ERG (estratègia restaurativa global) pràctiques que s'estan implementant a l'institut.
La base d'orientació creada per l'alumnat i que servirà de guia es realitza a través de la metodologia d'un temps de cercle.
En la segona part, i amb l'objectiu de comprendre i valorar les diferents produccions artístiques contemporànies, l'alumnat haurà de dur a terme una recerca per triar una producció cultural que tingui com a eix principal les emocions. Posteriorment, hauran de traslladar la informació a la resta de companys/es. Serà imprescindible argumentar les opinions i analitzar la producció. (Descriure-la, relacionar-la amb les emocions i donar la seva opinió).

Picture
Picture

En la tercera part i com a colofó dins del procés cognitiu, es proposa crear la representació visual en tres dimensions d'una emoció, utilitzant el llenguatge propi de l'àmbit de manera creativa portant a cap una producció personal. Aquesta proposta només té una premissa: qualsevol proposta ha d'estar emmarcada o feta dins o a partir d'una capsa de sabates.

IMATGES DE LES PROPOSTES DE L'ALUMNAT.

0 Comments

Paisatges de Cendra.

6/12/2022

1 Comment

 
Picture

Treball fruit del caminar a l'aire lliure com a pràctica per contemplar, badar i aturar-me allà on sorgeixi l'interès, amb una actitud amatent a descobrir, en cada racó del camí, la troballa inesperada, la revelació de l'atzar que m'assalta i em serveix per nodrir l'acció creativa.

Picture

​Com en l’imaginari artístic del S XIX i, per tant, del Romanticisme, hi ha una nostàlgia pel temps perdut, irrecuperable, i és també imatge de vulnerabilitat humana davant la força alliçonadora de la natura.

Picture
Picture
1 Comment
<<Previous

    Author

    Beth Fornas

    Archives

    May 2023
    February 2023
    December 2022
    June 2022
    April 2022
    January 2022
    October 2021
    September 2021
    March 2021
    February 2021

    Categories

    All
    Experiència D'aula
    Proposta Artística

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Inici
  • Perfil
  • Trajectòria
  • Premsa
  • Obra
  • Blog